Faustina Kowalska

St. Maria Faustina Kowalska är en helgonförklarad polsk nunna. Hon föddes år 1905 som Helena Kowalska i en liten by nordväst om den polska staden Lodz. Hon var det tredje barnet av totalt tio stycken i en fattig och mycket religiös familj.

Hon kände redan som sjuåring en kallelse till det religiösa livet. Det var år 1924 som hon för första gången sade sig ha fått en vision av Jesus. Hon var vid tillfället på en danstillställning tillsammans med hennes syster och beskrev det i efterhand som att hon såg en vision av Jesu lidande. Jesus ska vid tillfället ha gett henne instruktioner om att omedelbart gå i kloster, vilket hon mycket riktigt försökte göra.

Det skulle dock inte bli så lätt. Faustina uppsökte flera kloster men blev nekad hos allihop baserat på hennes utseende och fattiga bakgrund. Men till slut lyckades hon och fick gå med i den nunneorden som är känd som Sisters of Our Lady of Mercy, på villkoret att hon kunde betala för sig genom att utföra hushållsarbeten.

Hon fick ytterligare besök av Jesus vid ett senare tillfälle, ett besök som hon skulle föreviga i en målning med inskriptionen “Jesus, jag litar på dig”. Efter att ha avlagt sina nunnelöften år 1932 blev hon förflyttad till Vilnius. Det var där hon i samtal med en präst vid namn Mikael Sopocko hon först började beskriva sina intensiva religiösa upplevelser. Sopocko insisterade på att hon skulle genomgå en psykiatrisk utredning, vilket hon också gjorde. Hon blev friskförklarad varpå Sopocko genast började stötta henne i hennes religiösa ansträngingar.

Faustinas liv blev kort, hon blev allvarligt sjuk 1936, men fortsatte trots bristande hälsa att arbeta religiöst och sprida kristendomens budskap. År 1993 blev hon i kraft av sitt religiöst dedikerade liv, sina uppenbarelser och ett uppmärksammat mirakel (en kvinna sade sig ha blivit botad från leukemi efter att ha bett vid Faustinas grav) helgonförklarad av Påve Johannes Paulus II.