John Kowalski

Polskfödde John Kowalski är en uppmärksammad amerikansk fotbollstränare född år 1951. Han är mest känd som tränare för klubblag men hade under en kort tid år 1991 ansvaret över det amerikanska fotbollslandslaget. Som tränare för klubblag har han tränat Pittsburgh Spirit, Pittsburgh Riverhounds och Tampa Bay Mutiny. De senaste 17 åren har han tillbringat som tränare för damfotbollslaget vid Robert Morris University i Pittsburgh, PA.

Hans största framgångar som tränare har han dock inte fått som tränare i vanlig fotboll. Under slutet av 80-talet och början av 90-talet fungerade han vid ett flertal tillfällen som huvudtränare för det amerikanska landslaget i Futsal. Den sejouren ledde till en bronsmedalj i världsmästerskapet i Futsal i Nederländerna 1989 och en silvermedalj i världsmästerskapet i Hong Kong.

Silvermedaljen i Hong Kong står fortfarande som den högsta medaljen ett amerikanskt herrfotbollslandslag åstadkommit i en internationell tävling arrangerad av FIFA medan bronsmedaljen var den första medaljen.

Kowalski tillbringade större delen av sina ungdomsår i Queens, N.Y. efter att ha kommit till USA från Polen 14 år gammal. Det var tidigt efter ankomsten till sitt nya hemland som han visade tecken på sin fotbollstalang. Han blev uttagen till ett all-star lag när han gick på Francis Lewis High School i New York (motsvarande svensk högstadienivå). Hans begåvning innebar att det var självklart att hans fotbollskarriär skulle fortsätta även när han började på college. Vid University of New Haven spelade han under fyra år för tränaren Joe Machnik, ett stort namn inom fotbollsvärden i USA. Relationen med Machnik skulle bli långvarig och sträcka sig över merparten av Kowalskis första tjugo år som fotbollstränare.

Det var efter att han tagit examen som han började som assisterande tränare till Machnik som vid den tiden tränade New Haven-laget Chargers. han spenderade några år där men gick relativt tidigt i karriären över till att bli professionell tränare för Cincinnati Kids där han fungerade som assisterande och spelande tränare. År 1980 tog han över som huvudtränare för Pittsburgh Spirit. Det är också den tränarposition, vid sidan av den post han innehar i skrivande stund, som löpt längs tid. I Pittsburgh spenderade han säsongerna 1980-85 som huvudtränare med resultatet 106 vinster mot 82 förluster.

Hans tid som tränare för Tampa Bay Mutiny 1997-98 är noterbar ta laget till MLS Playoffs men också för att laget inkluderade den colombianska superstjärnan Carlos Valderrama. Under Kowalskis ledarskap blev Valderrama utvald till att ingå i amerikanska högstaligans bästa elva och fick spela i MLS all-star match.

Han väckte senast uppmärksamhet kring sina kommentarer apropå USAs misslyckande med att kvala in till 2018 års VM i fotboll i Ryssland. I sina kommentarer kritiserade han det amerikanska fotbollssystemet som han menar är oförmöget att ta fram talanger som har förmågan att prestera under stor press. Konsekvensen menar han är ett amerikanskt landslag som präglas av enormt ojämna prestationer och en tendens att misslyckas när det verkligen gäller.

Och det är i ljuset av det fokus han numera ägnar sin karriär åt som man ska se på hans senaste kommentarer om det amerikanska fotbollslandslaget. Han är passionerad när det gäller fotbollens framtid i USA, och spenderar numera större delen av sitt yrkesliv åt att fostra framtida fotbollstalanger, dels som damfotbollstränare på heltid och för ett U16-lag för herrar på deltid.

John Kowalski belönades år 2018 med Walt Chyzowych Lifetime Achievement Award, ett pris som delas ut årligen som belöning till tränare och fotbollspersonligheter som genom sina gärningar gagnat fotbollen. Men hans gärningar för fotbollen i ett land där den ännu inte slagit igenom på bred front har belönats tidigare. Kowalski är sedan tidigare invald i ett antal lokala hall of fames på delstatsnivå.