Katarzyna Kowalska

Häcklöpning hör till de mest krävande friidrotterna, vilket per definition gör polskfödda Katarzyna Kowalska, 1985, till en tuff kvinna. Med perfekta fysiska förutsättningar för att ägna sig åt häcklöpning, hon mäter 177 cm över marken, uthållighet och vinnarattityd har hon sedan ungdomsåren lyckats mejsla ut en fin idrottskarriär.

Specialiserad på 3000 meter häcklöpning har hon deltagit i 2008 och 2012 års olympiska mästerskap. Hon har utöver det ett flertal fina resultat i världsmästerskap och europeiska mästerskap. Sitt genomslag på professionell nivå fick hon med ett antal medaljer på U23-nivån, inkluderat två guldmedaljer i de Europeiska U23 mästerskapen.

Första gången hon representerade Polen på den internationella arenan var i 2007 års världsmästerskap i friidrott i Aten, en tävling som tyvärr inte gick så bra för henne då hon föll ut ur tävlingen i ett tidigt skede. Hon var tillbaka på den internationella arenan då on representerade Polen i de olympiska spelen i Beijing, men inte heller där lyckades hon nå någon topplacering. Sin första finalplacering på seniornivå fick hon i världsmästerskapen i friidrott i Aten 2009, där hon slutade på 12:e plats. Avslutade året gjorde hon med en åttonde plats i IAAF:s internationella mästerskap i friidrott.

Trots ett stort antal succéer och idrottsprestationer de flesta människor bara kan drömma om så lyckades hon aldrig nå den absoluta toppen på seniornivå. Men det går inte att ta det ifrån henne att hon är en sann Kowalski i det att hon aldrig gett upp och kämpat på i det tysta. Aldrig i den absoluta toppen, men aldrig heller i botten.

2013 slutade Katarzyna på en tionde plats i heat 2 i häcklöpning under världsmästerskapen i friidrott i Moskva. I dagsläget är hon 33 år gammal och befinner sig troligtvis i slutet av sin karriär som professionell idrottare. Men kommer alltid att fortsätta vara en Kowalski.