Välkommen till en hemsida om namnet Kowalski och vad vi kallar för “Kowalskiness”!

Kowalski, eller, i dess feminina form Kowalska, är ett polskt efternamn i princip motsvarande Smith på engelska, eller Svensson på svenska. Det är Polens näst vanligaste efternamn efter Nowak. Det går att översätta, ungefär, till “smed” och finns i ett flertal olika varianter som Kowalewicz, Kowalczyk och Kowalewski.

Det är alltså ett av Polens vanligaste namn, men anledningarna till att det är extra intressant är fler än så. Namnet är noterbart dels på grund av de många kända och historiska personer som burit det och dels för de associationer namnet kommit att bära med sig. Associationer som till exempel gjort så att namnet används som ett smeknamn för en viss typ av filmkaraktärer. Inom film används det nämligen som en benämning för den typ av karaktärer som utför grovjobbet bakom storstjärnan. De karaktärer som med blod, svett och tårar ser till så att jobbet blir gjort, men som inte får något större tack för det. Namnet har liksom Svensson och Smith på sina respektive språk blivit synonymt som något av en beteckning för “vanligt folk”, men utan att förlora sitt skimmer.

På den här sidan hittar du information om namnet Kowalski, de egenskaper som förknippas med det (“Kowalskiness”) och något om några av de kända människor som bär och burit det. Bland dem hittar vi idrottspersonligheter som Katarzyna Kowalska, berömda operatenorer som Jochen Kowalski, historiskt viktiga människor som Faustina Kowalska och den berömda astronomen Marian Albertovich Kowalski.

En del av förhoppningen är att vi genom att undersöka människor som har namnet ska kunna utreda om det ligger någonting i begreppet Kowalskiness. Delar de den tuffhet, stoicism och förmåga att gå jobbet gjort som namnet associeras med? Läs vidare för att få reda på allt vi vet om Kowalskiness.